Gevelbekleding schoonmaken

Zowel gevelbekleding van hout als kunststof gevelbekleding dient periodiek onderhouden te worden. Gevelbekleding van hout wordt meestal meegenomen in de schildercyclus van de woning. Gevelbekleding van kunststof, bijvoorbeeld van Keralit, Trespa, Eternit of Werzalit, wordt helaas vaak overgeslagen. Er zijn vele soorten gevelbekleding, ieder type dient dan ook op een andere manier schoongemaakt te worden. Enkele voorbeelden:

  • Trespa gevelbekleding is vervaardigd uit samengeperste houtvezels en/of papier in combinatie met hars, met een speciale coating als buitenste laag. Trespa is een relatief zacht type gevelbekleding, waardoor vervuiling hier gemakkelijk in trekt en in brandt. Wanneer Trespa gevelbekleding niet tijdig wordt schoongemaakt, is het dan ook vrijwel onmogelijk om het nog volledig schoon te krijgen. Schoonmaakbedrijf Post beschikt echter over een speciaal schoonmaakmiddel waarmee zelfs verweerd Trespa weer grotendeels schoon kan worden gemaakt! Daarnaast laat dit reinigingsmiddel na het schoonmaken een beschermend laagje achter op het Trespa, waardoor nieuwe vervuiling minder goed hecht.
  • Keralit gevelbekleding is een hard type gevelbekleding, dat is opgebouwd uit gerecyclede kunststoffen en een Renolit-folie. Door de houtnerfstructuur van de toplaag ontstaat er op den duur vaak vervuiling in de groeven. Schoonmaakbedrijf Post reinigt Keralit gevelbekleding met een sterke reiniger, in combinatie met een borstel met lange zachte haren.
  • Werzalit gevelbekleding is een zeer zacht type gevelbekleding dat alleen kan worden schoongemaakt met water en een reiniger op basis van groene zeep, of met speciale schoonmaakmiddelen voor Werzalit gevelbekleding (bijvoorbeeld het schoonmaakmiddel Colorpan FS 20). De uiteindelijke keuze voor het juiste reinigingsmiddel is sterk afhankelijk van de mate en het soort van vervuiling. Schoonmaakbedrijf Post beschikt over verschillende niet agressieve reinigers die bij uitstek geschikt zijn voor het schoonmaken van Werzalit gevelbekleding.
  • Eternit gevelbekleding en bouwplaten zijn vervaardigd uit vezelcement en worden geleverd in vele verschillende maten, kleuren en uitvoeringen. Indien vervuiling te lang op het vezelcement inwerkt, is het mogelijk dat het zo diep in de poriën van het materiaal binnendringt dat reiniging niet meer goed mogelijk is. Het is dan ook zaak de producten van Eternit tijdig en regelmatig schoon te maken. Afhankelijk van het type gevelbekleding (Eter-Colar, Textura, Operal, Sidings Cedral etc.) dient gebruik te worden gemaakt van het schoonmaakmiddel P3-Grato 1166, Carclin Super Active 1 of P3-Rimol 768. Schoonmaakbedrijf Post adviseert u graag over de juiste reinigingsmethode en schoonmaakmiddelen!
  • Gevelbekleding van hout moet natuurlijk periodiek worden geschilderd. Door uw houten gevelbekleding halverwege de schildercyclus echter goed schoon te laten maken door Schoonmaakbedrijf Post, kan een schilderbeurt vaak één of twee jaar worden uitgesteld. Daarnaast blijft het schilderwerk natuurlijk in een betere conditie wanneer de vervuiling regelmatig wordt verwijderd, waardoor problemen als houtrot kunnen worden voorkomen.

Bij het schoonmaken van uw gevelbekleding voert Schoonmaakbedrijf Post de volgende schoonmaakwerkzaamheden uit:

  • Het met stromend water verwijderen van stof, zand en andere materialen die een schurend effect zouden kunnen hebben bij verdere reiniging.
  • Het reinigen van de gevelbekleding met een speciaal hiervoor ontwikkelde reiniger en een geschikte borstel, afhankelijk van het type gevelbekleding (Trespa, Keralit, Werzalit, Eternit, Swish, hout ect.).
  • Afhankelijk van het type gevelbekleding het nawassen van de gevelbekleding met een vuilafstotende shampoo met een lichte wascomponent.

Vanwege de grote kans op schade wordt er vanzelfsprekend geen hogedrukspuit gebruikt bij het reinigen, zeker bij zachtere types gevelbekleding als Trespa en Werzalit kan dit funest zijn! Voor een optimaal resultaat en een lange levensduur raadt Schoonmaakbedrijf Post u aan om uw gevelbekleding minimaal eenmaal per twee jaar te laten schoonmaken.